Technická rada, nebo názor člověka který do toho může tak trochu kecat. :-)
Tento článek se týká spotřebičů na tuhá paliva v "obyváku"

Při mých návštěvách novostaveb ohledně vytvoření VÝCHOZÍ REVIZE SPALINOVÝCH CEST se setkávám skoro pravidelně s problémem PROJEKTANT - STAVITEL. Stavitel a to je jedno jestli je to firma či majitel (stavba svépomocí) staví dle projektu svého projektanta. Málo který projektant navrhne komín odpovídající spotřebiči který majitel bude provozovat. Tím nechci říct že tomu nerozumí, ale buď ho to nezajímá a maluje standartně to své,  nebo si domácí připojí následně co chce. Standartní věc je že projektant zakreslí komín určitého typu, výrobce a PRŮMĚRU (nejčastěji 200 mm s představou že je to univerzální rozměr). Nebo si firma (nebo majitel) následně při stavbě komína stejně koupí co chce. Důvod ? především firma má ve stavebninách již svoje rabaty a onen typ komína či výrobce prostě stavebniny nevedou. Tak se zákazníkovi řekne že "s tímto máme nejlepší zkušenosti". Vím že projektant nemůže a není odborník na veškeré věci ohledně stavby. Mě osobně by se líbilo kdy v projektu bylo velkým tučným písmem napsáno PŘED STAVBOU KOMÍNOVÉHO TĚLESA KONTAKTUJTE "SVÉHO" REVIZNÍHO TECHNIKA s ním konzultujte typ a hlavně PRŮMĚR !. Typ komína v projektu je orientační/výchozí. 

Typ komína je důležitý především z hlediska druhu a typu paliva spotřebiče ale také s nim můžem vyřešit  přívod vzduchu ke spotřebiči. V dnešní době je moderní takzvaně kuchyňo-obyvák. Dle předpisů NESMÍ být instalován spotřebič (provedení B) kamna, krbová vložka v místnosti kde je ovlivněn spotřebiči s funkcí odvodu spalin. Například, digestoř, centrální vysavač, zkrátka co koliv co odvádí z místnosti vzduch. Na to se při výběru komína a spotřebiče MUSÍ myslet. Přívod vzduchu můžeme řešit několika způsoby. Buď např. přívodem v podlaze z vnějšího prostředí, z větraného sklepa anebo právě komínem.


Zaklad1

Zaklad2

Velmi dobře to mají popsáno na stránkách ASTRANET.CZ je zde i krásné provedení výpočtu velikosti přívodního potrubí. Všechna tato opatření ohledně přívodu vzduchu by byla k ničemu kdyby jste měli špatný spotřebič. Tím myslím to, že spotřebič MUSÍ mít hrdlo k připojení externího přívodu vzduchu. To že přivedete vzduch pod kamna je k ničemu. Musí to být na přiklad takto:

    


Dále je také důležitý uhel sopouchu, napojení kouřovodu. 45°/ 90°. Napojení kouřovodu na spalinovou cestu přes redukci. Také jeho výškové umístění. Problémem dnešních přízemních novostaveb je minimální účinná výška spalinové cesty. Dle předpisů minimálně 5,0 m (pokud se výpočtem neprokáže výška nižší). Neméně důležíté je také umístění vybíracích dvířek.


Další téma je prostup komína stropem / střešní konstrukcí. O tom že spalná konstrukce MUSÍ být vzdálena od komínového tělesa minimálně 50 mm a se stropem NESMÍ být pevně spojena a pod střechou zavětrována snad není potřeba vysvětlovat. V dnešních novostavbách se hraje především na co nejmenší tepelné uniky které jsou mimo jiné i u prostupů komínů. Stavitelé to dost často ucpou vatou a v případě lehkých stropů, parozábranu nalepí na komín. Existují ale mnohem lepší způsoby provedení. Většina známých značek výrobců komínů mají ve své nabídce i PAROTĚSNÉ PROSTUPY. Prostupy mají deklarovanou minimálší šířku, vysokou tepelnou odolnost a hlavně jednoduchou montáž. Takže je bezpečně zajištěn prostup stropních i střešních konstrukcí i bezproblémové napojení parozábrany. Vyrábí se jak na klasické hranaté komíny, tak na kulaté nerezové. Jejich sklon či potřebnou výšku lze jednoduše uříznout pilkou.

 

ODKAZ ODKAZ ODKAZ ODKAZ

 


ZÁVĚR: Moje rada zní, stavím stavím a až dojde na komín sehnat svého revizního technika se kterým se probere co a jak. Ano nejde doporučit ten komín, ty kamna, ale jde vysvětlit JAK to udělat aby jste nemuseli následně řešit jak to předělat. Revizní technik je člověk který vám bude schvalovat komín. Projektant nebo zedníci NE